Nicolae Guta
Nicolae Guta sa nascut pe 3 decembrie 1967 in Aninoasa, judetul Hunedoara, intr-o familie saraca cu multi copii se naste Nicolae Guta. Parintii au murit amandoi timpuriu. Pe mama, Nicolae si-o aminteste "foarte credincioasa" si considera ca "a facut multor oameni bine".
Nicolae Guta a lucrat la Caile Ferate Romane Petrosani, facand parte dintr-o echipa formata numai din romi. "Am lucrat la tarnacop si lopata. Noi, romii, le avem mai greu cu scoala. Avem mai mult scoala vietii". Dupa ce toti membrii echipei au fost concediati, s-a angajat la Regia Apelor din Petrosani, unde a fost ajutat de un maistru sa obtina calificarea de sudor-instalator. Acolo a lucrat timp de opt ani.A inceput sa cante din jurul varstei de opt ani, remarcandu-se la spectacolele pioneriesti din Petrosani. Dupa decembrie 1989, a cantat muzica de petrecere in restaurante si localuri din Timisoara si Petrosani, la diferite aniversari sau nunti. Guta a studiat vreme de un an si jumatate acordeonul la Scoala Populara de Arta (poate fi vazut cantand la acest instrument in videoclipurile pieselor de mai tarziu, "Gigolo" si "Locul unu").
In anul 1992 Nicolae Guta si-a lansat primul album discografic, bucurandu-se de aprecierea publicului. Repertoriul lui Nicolae Guta este impresionant ca vastitate si diversitate stilistica. Cantaretul a abordat mai intai genul lautaresc (fiind apreciat de criticii straini ca un exponent al muzicii de jazz tiganesc contemporane). Incepand cu anul 1998, muzica lui Nicolae Guta foloseste tot mai frecvent ritmul de manea, interpretul devenind unul dintre principalii promotori ai genului. Manelele create de Nicolae Guta imbina elemente de muzica lautareasca cu influente din genurile pop si hip hop. Printre cele mai mari succese ale sale se numara piesele "Dintr-o mie de femei" si "As renunta".
In Romania nu exista o critica muzicala care sa nu fi comentat prestatia cantaretului. Numerosi intelectuali si jurnalisti romani ii acuza sever productiile muzicale.